Yoran M. Hummel / UMCG

Yoran M. Hummel is general manager van het imaging corelab van het UMCG. Hij liet zijn proefschrift ontwerpen door merijntje aan de rijn.

‘Omdat ik op hoog niveau ging promoveren, moest ik dat doen op professionele wijze.’

Yoran: ‘Ik ging promoveren en daar komt een heleboel bij kijken. Heel letterlijk liep ik tegen de vraag aan: hoe ontwerp en produceer je een boek? Ik heb geen enkele poging gedaan dit probleem zelf op te lossen maar besloot een ontwerper in te schakelen die mij alles uit handen kon nemen, zowel het ontwerp- als het productieproces. Doordat ik met verschillende promovendi spreek, wist ik al dat de prijzen van Merijntje marktconform zijn.

Omdat ik op hoog niveau ging promoveren, moest ik dat doen op professionele wijze wilde ik een kans van slagen hebben. Daarom moest het boek er professioneel uitzien en ontworpen volgens de geldende regels van een proefschrift. De inhoud is belangrijk maar niet voldoende om te promoveren. Zo’n proefschrift vormt ook promotiemateriaal voor de Universiteit.

Merijntje is betrouwbaar. Het proefschrift kwam op tijd af! Sommige van mijn collega’s hebben bij de productie van hun proefschrift wel anders meegemaakt maar bij Merijntje wist ik dat ik goed zat. Tijdens de eerste afspraak kwam ze prettig en rustig over. Merijntje kwam meteen met ideeën over het ontwerp en zelf kon ik mijn ideeën ook echt kwijt. Voor een goed eindproduct moet je in dialoog gaan met elkaar. Dat kan erg goed met Merijntje. Mijn achtergrond is zakelijk en helemaal niet alternatief. Via Merijntje komt echter de niet-zakelijke, alternatieve kant van het ontwerpvak naar voren. Dit resulteerde in een proefschrift dat niet standaard is. Haar werkwijze past bij mijn eigen persoonlijke overtuiging, we hadden meteen een goede klik. Creativiteit wordt door Merijntje nooit aan de kant gezet. Een sterke eigenschap! Als persoon spreekt ze mij ook erg aan, het moet voor een goed eindresultaat wél klikken met een ontwerper. Een project brengt ze hoe dan ook tot een goed einde, een vakvrouw dus en dat komt over.

Niet iedereen begreep direct de afbeelding op het omslag - een bewerking van twee foto’s waarbij een uitsnede van een jong gezicht te zien is met daaroverheen de rimpels van een oud gezicht. Oud versus jong is een metafoor voor de tegenstellingen in het boek.  Dat bracht discussie teweeg, een goed teken. Mijn promotor zei meteen: ‘Hee, dat lettertype ken ik niet!’. Het wijkt dus af van de standaard proefschriften die er in medische vakgebieden zijn. Ik werd ook echt blij van het ontwerp.

Heel praktisch: het eindresultaat is mooi gemaakt en het proces liep snel. Merijntje heeft me een heleboel werk uit handen genomen. Ik heb er eigenlijk geen omkijken naar gehad. Dat past ook bij mijn werkwijze: besteed geen aandacht aan dingen waar het niet nodig is.’

Bekijk hier het ontwerp van het proefschrift
Ga terug naar reacties